de enkelte numre

1.Mit hjertes fugle: Helt klart en af Elmers absolutte favoritter og som han synger og spiller i tide og utide. Mikaels Wiehes tekst er blevet oversat af vennen Torben Christensen. Og da alle i bandet synes om både tekst og melodi, skulle den bare med på denne skive. Helges nye ”James Goodall” jumbo-guitar nåede lige at komme med på denne CD og kan høres i melodispillet.

2.A‘ har hørt der sku‘ vær‘ gilde: Eller ”A har hør der sku være lej” er en  gammel dansk folkemelodi (vise) og har været brugt i hele landet. Denne her udgave er fra Vejle kanten: „Daldover“. Andet sidste vers er udeladt (for at den ikke skulle blive for lang). ”Laus do er en være en, hvad du får udrettet, det er reli om igen, hvor mi hjert blyv lettet. Ja do smiler jeg ser et godt, Kirsten lil a tykes, har a dig er alting flot, hve mej alting lykkes.” På Fanø er der sket en tilpasning til at danse efter: En Sønderhoning udgave er kaldet: “Poul Jonas Styk“, heri er noget af teksten ændret og der synges i stedet: ”Vi vil hele natten dans, mens violinen stemmer, og så vil vi ha en kaffepunch i vore trætte lemmer.”

3 Go’ nu nat: Benny Andersen forstår at skrive smukke digte der bare omhandler ”hele livet”. Den spanske Ole Kehlet nr 2 guitar er i ”åben stemning” DADF#AD hvilket har præget arrangementet. Sangen har Helges børn, Kasper og Maria, måttet lægge ører til i mangen en aftenstund før de fandt ud af at dørene kunne lukkes.

4. I courted a wee girl: En lille traditionel irsk melodi. Julle og Elmer kender nummeret fra en cd med gruppen Dervish. Da begge var på en irsk pub i Esbjerg, i øvrigt før de kendte hinanden, sad Elmer og spillede nummeret og Julle blev ovenud lykkelig over, at han ikke var den eneste der kendte nummeret og som kunne lide det. Det har forfulgt os lige siden, både melodi og bekendtskabet. Vi har valgt den instrumentelle udgave i denne ombæring. 2 western guitarer, Julle spiller med åben stemning (DADGAD) på Yamaha og Helge med traditionel stemning på Guild D35..

5. En yndig og frydefuld sommertid: En eftermiddag da Helge og Elmer legede lidt i lydstudiet, faldt begge pladask for denne smukke, gamle tekst og melodi, og gik så fluks i gang med indspilningen.

6 . Per Chr. drog til stads: Ud fra de tekststumper der er tilknyttet melodierne, tyder det på at omkring ¾ af Fanømelodierne stammer fra Sønderjylland. Denne her er fra Als og på Fanø er den brugt som en Fannik dans under navnet:“ Hans Chr. Drog til stads“, som vi så her spiller efter sangen.

8. Kalkmandens vals: Efter sigende en gammel traditionel dansk vals som Jens Peder introducerede for bandet i 2004 og som alle kom til at holde meget af. FolkMix har udviklet ”brønddæksel valsen”(copyright): Opstilling på række med front mod orkesteret med armene samlet og hænderne knyttede. 1 slag: Højre fod et skridt til højre samtidigt med at der med bøjede knæ gribes efter brønddækslet eller rettere dækselløfte-aggregatet med åbne hænder. 2 slag: Venstre fod sættes til og benene strækkes samtidigt med at hænderne lukkes - således at brønddækslet hæves. 3 slag: Lille nedadgående markering med de knyttede hænder samtidig med at bentøjet hviler ud. Vælger man skiftevist højre og venstre fod på 1 slagene bliver der tale om den traditionelle ”brønddæksel-vals”. Er man konstant højreorienteret bliver der tale om ensretning med udslusning til højre og man kan efter kort tid ende alt for langt væk fra det gode selskab.

10. Oh kunne du mit hjerte se: Ifølge Gruner Nilsens bog, ”Folkelig Vals” er det en gammel svensk melodi. Original titel: ”Oh kunne du mit hjerte se hvordan det krymper sig”.

11. Æ Hollænder. (Vi går ej af dette hus) Der er tre melodier hvortil man ind i mellem har sunget : Vi går ej af dette hus før vi ser morgenstjernen, vi vil have os en rus, og det får vi så gerne. ”Æ Hollænder” er nok den mest brugte. Teksten har i nyere tid ændret sig lidt - man kan jo lige så godt gå lige til sagen. I forbindelse med vore mange musikoplevelser i 2004 på restaurant ”Søhesten” på Fanø, var denne traditionelle sønderhoning en fast del af repertoiret, inklusive servering af den traditionelle kaffepunch. (flere) 

12. Det haver så nyligen regnet: Her er tale om en meget smuk melodi inklusive den ”gamle” danske tekst. Altså ikke teksten der normalt forbindes med Sønderjylland og 1864. Elmer hørte sangen, sunget af Allan Klitgård, på en tidligere udgivet cd-mindekoncert omhandlende den afdøde skotske sanger Alex Campbell. Og har siden hen haft denne på repertoiret.