"Skatteøen" en roman af Robert L. Stevenson, der er sat i musik af Sebastian, starter sin handling i havnekvarteret i Bristol, England, hvor forskellige grupper får færden af, at en tidligere sørøver´s, kapt. Flint´s, skattekort er dukket op.

Den ene gruppe samler sig omkring en falleret godsejer Trelawney, der naturligvis er stærkt interesseret i, at kunne redde sin skrantende økonomi, men hele tiden giver udtryk for, at det er for "Gamle Englands" skyld, at han begiver sig ud på skattejagt, for at pengene skal komme i de "rette" hænder?

Den anden gruppe, er en samling skruppelløse sørøvere, der absolut kun er ude på at få fat i rigdommene, for at kunne forsøde deres egen tilværelse. De samles omkring den tidligere sørøver John Silver, der, sammen med flere af de øvrige sammensvorne, har kendt afdøde -Kapt. Flint.

I kroen "Admiral Benbow" bliver Jim Hawkins vidne til, at en blind, tidligere sørøver, overrækker det sorte tegn ( i de kredse en dødsdom) til en anden sørøver Bill Bones - og ikke mindst bliver informeret om, at det famøse skattekort er i huset hos den logerende Bill Bones.

Drengen Jim bliver nu involveret i spillet omkring skattejagten. Trelawney skal bruge et skib og ikke mindst en besætning. Med Jim som mellemmand bliver det naturligvis de tidligere sørøvere, der påmønstrer ombord på skibet "Hispaniola", der skal bringe Trelawney til sydhavet og de mange rare penge.

Den konspirerende John Silver bliver kok ombord, mens Trelawney har hyret en meget mistænksom kaptajn Smollet, der fra starten absolut ikke bryder sig meget om den besætning han er sat til at lede. Det er klart, at skattekortet befinder sig i Trelawneys kreds. Og det er kapt. Smollets opgave at navigere frem til øen i sydhavet, så man kan komme i land og lede efter skatten.

Efter at være kommet frem til øen, - som flere af sørøverne har været på før - lykkes det den konspirerende John Silver, ved Jim´s mellemkomst, at komme i besiddelse af skattekortet.

På øen udspiller sig nu kampen om at komme først. For sørøverne i kapløb med Trelawney og hans gruppe, men også blandt sørøverne lurer mytteriet mod John Silver, som flere af sørøverne mener har forplumret hele sagen, ved sit tilsyneladende samarbejde med Jim og den anden gruppe.

Da man endelig efter mange strabadser kommer frem til stedet - afmærket på Kapt. Flint´s kort - så er skatten væk?

Om man kommer frem til skatten ……………….