Dansk folkedans er en del af vores kulturelle arv, men det alene berettiger den vel ikke til at blive programsat i skoler og institutioner?

Nej, men rent bortset fra at tilgodese mål i idræt og musik omkring bevægelseskoordinering, rumfornemmelse og det at følge og holde en fælles puls, som jo er gældende for dans generelt, har folkedansen flere og andre kvaliteter, der gør den oplagt til skolebrug.

Dansk folkedans er en udpræget fællesskabspræget danseform, en holdsport! Vel er der en række pardanse, men det er nu de hundredvis af fællesdanse, der kendetegner folkedans. Det kan for mange børn faktisk være grænseoverskridende at være så tæt på og røre ved andre, men børnene oplever her, at det bliver legalt, ja en nødvendighed for at få kvadrillens eller kredsens dans til at fungere. Det kræver en del opmærksomhed at være bevidst om, hvor man fysisk befinder sig dels i forhold til de øvrige dansende og dels i forhold til den figur, der nu er i den aktuelle dans. Det vil sige, at fællesdans kræver stor samarbejdsevne, og når det lykkes, opleves fornemmelsen af, at den enkeltes indsats er af betydning for det ”færdige produkt”. Det kan tillige være befordrende for mange, at der ikke er konkurrence med i dansen; her skal ikke måles i hurtigst, længst osv.

Det er også netop den fælles oplevelse og følelse, der løfter dansen ud over at være en finurlig underholdning i idræt/musik, ved skolefester og forældrearrangementer til at være udviklende for børnenes sociale kompetencer ikke mindst i en tid, hvor mange børns (og voksnes?) ego er mere end stort.

Når man skal danse folkedans med børn i skolen, kan det være uoverskueligt for underviseren at vælge mellem de 800-900 danse, der rent faktisk er optegnet. Og hvordan med musikken?

For Landsforeningen Danske Folkedansere lavede jeg i arbejdsgruppen ”Dans i skolen og institutionen” i 2007 et forenklet program der kan hentes her:

http://www.folkedans.dk/Files/System/TopText.gif

 

”3 x 1 times dans til brug i skoler og institutioner – et begyndermateriale”.  Af  Tove Larsen

 Musikken til de 7 danse, der indgår i Tove Larsens begynder-progam kan hentes her.

Folkedanse Mixers Danske folkedansere

3 hold

Hold 1  Sasha og Jugo

Hold 2 Jiffy mixer  Jiffy mixer variationer ,

Hold 3 Doudlebska polka med tre forskellige former for klap i C delen 1) https://www.youtube.com/watch?v=vffEuIGNsiQ 2)  https://www.youtube.com/watch?v=KtPpwbB29Ic 3) https://www.youtube.com/watch?v=6XSZadqg084