Drot og Marsk

Drot og marsk er en opera i 4 akter, der er skrevet af Peter Heise og teksten af Christian Richardt i 1875 - 1877. Indspillet af Danmarks Radios symfoni orkester i 1992 i Radio koncertsalen. Dirigeret af Michael Schønwandt med bla Aage Haugland og Eva Johansson + Radiokoret. Den er indsunget på dansk, og det er faktisk lidt svært at høre, hvad de synger med mindre man følger med i teksten. Dette måske fordi den er skrevet på ”gammel dansk”, da den bygger på folkeviserne og deres ”sprog”. Samtidig bliver teksten sunget efter musikken – forstået på den måde, at tekst og musik ikke er skrevet sammen, så mange af sætningerne lyder mærkeligt – betoningerne er lagt anderledes, end man normalt ville lægge dem, når man taler, for at teksten skal kunne følge med musikken.

 

 Den handler om mordet i Finderup lade, der fandt sted i 1286. Heise kaldte det selv et tragisk sangdrama.

Det er den eneste opera fra 1800 tallet, der til stadighed opføres jævnligt.

Heise har også skrevet musikken til Jylland mellem tvende have

 

Mordet i Finderup Lade
De fleste kender historien om mordet på kong Erik Klipping i Finderup Lade i 1286. Med Marsk Stig som manden, der ønsker hævn over sin krænkede hustru Ingeborg, og Rane Jonsen som forræderen, der lukker kongen og hans følge ind i laden. Størstedelen af historien stammer fra Danmarks gamle folkevise- og sagnarv, der siden middelalderen har ladet sig genfortælle fra generation til generation. Vores historiske viden om kongedrabet er dog ikke så udførlig, som folkeviserne antyder. Men vi ved, at kongemordet fandt sted, og at et Danehof i 1286 erklærede ni sotmænd skyldige i mordet. De erklærede sig alle uskyldige.

I Heises fortolkning er historien dramatisk og følelsesladet og dramaet behandler emner som erotik, jalousi og hævn

 

Operaens emne bygger næsten udelukkende på folkeviserne om marsk Stig, for de historiske kendsgerninger er meget få. Det stort set eneste, man med sikkerhed ved, er at kong Erik Klipping blev myrdet i Jylland Sankt Cæcilie Nat (d. 22. november) 1286, og at marsk Stig og en række andre højtstående mænd blev dømt fredløse efter mordet. Om de var skyldige anses i dag for tvivlsomt. Det er derfor hovedsageligt folkeviserne, der har dannet historien omkring den dramatiske begivenhed.

4 akter alle imellem 30 og 50 min på dansk. Bruger meget dramatik – dynamik – dur/mor osv til at understrege stemninger