Musik analyse af ”Den lille Ole med
paraplyen”
Fra DE
SMÅ SYMGER,
Jubilæumsudgaven.
Den bliver spillet af: Fuzzy, Hugo Rasmussen, Christina Von Bülow, Benita Haastrup.
Og sunget af: Sankt Annæ Gymnasium.
Lyd:
Det er et kor, der synger selve sangen.
Der bliver spillet på fløjte, klaver, gulvbas, lille tromme, og klokker (vindfangere der hænger.)
Rytmik:
Det er en børnesang der bliver spillet i taktart ¾, altså en vals. Den spilles højst sandsynlig i
C-dur. Der er betoning på 1, fordi det er kun første slag der er markant. Man slår ned på den første tone i hver takt.
Den har et fast mønster og er derfor meget enkelt opbygget. Man synger hele tiden den samme form dvs. at versene synges på samme måde hele vejen igennem.
Det er en stillesiddende sang, der evt. kunne bruges som afslapnings musik efter et meget fysisk program for at få tempoet og pulsen ned igen.
Melodik:
Melodien er meget sangbar, den passer også særdeles godt til teksten. Den skal synges lidt stille og roligt for at komme til at lyde bedst, det passer også til det faktum, at det er en vuggevise.
Tekst:
Ordene i sangen passer godt til musikken. Man forstår efter kort tid, hvad meningen med sangen er, nemlig at man skal forholde sig i ro eller roligt og bare nyde musikken. Det er en sang, der nemt ville kunne høres uden sang, men når det nu er en børnesang går lidt af pointen af, hvis den bare er instrumental, da jeg er sikker på, at teksten bliver hørt når den afspilles.
Harmonik:
Der spilles melodi stemme hele sangen og akkorderne kan være meget simple hvis de spilles med C-Dm-G-F akkorder. Dm er en lidt ”skæv” akkord der giver en lidt anden klang end hvis man spiller med rene dur akkorder. Det giver en speciel klang når en Mol akkord står alene mellem rene Dur akkorder.
Der skiftes ikke toneart undervejs, kun akkorder.
Der er en stemning af ro og afslapning hele sangen igennem. Der er ikke rigtig noget klimaks, mere en dejlig form for afslutning når sangen er bragt til ende.
Form:
Der er et instrumental vers som introduktion derefter kommer versene som alle er ens opbygget. Inddelingen er meget klar og let at huske. A betyder at det er et vers og denne går igen gennem hele sangen.
Stil:
Selve sangene udkom første gang i 1948 og de sammensat af Gunnar Nyborg-Jensen. Dette skabte ny dansk børnekultur nemlig det at man fik en sangbog. Cdén indeholder næsten alle de mest kendte danske børnesange. Alle kender dem, måske i en anden version men selve sangen kender man.
Funktion:
Det er en vuggevise, den skal altså bruges til at komme ned i tempo og sind så man kan sove eller bare slappe af.
Karakter:
Sangen er meget rolig og stemningen er derfor fredelig. Man slapper af når man hører den afspillet.
Teknik:
Det er en studieoptagelse med Skt. Annæ Gymnasium.
Vurdering:
Det er en dejlig sang, hvis man skal lave noget meget afslappet. Den er sammensat på en god måde, der gør, at dem opnår til fulde det jeg mener, er hensigten, nemlig at lave en sang, der er rolig og særdeles afslappende inden man falder til ro og lukker sine øjne to.
Jeg forbinder træthed og varme med denne sang. Det er måske en man har fået sunget som lille og forbinder den måske også med et familiemedlem, der har sunget den for en.
Det er en sang der skal spilles på det rigtige tidspunkt for at den får den påskønnelse den fortjener.
Den skal ikke spilles en varm sommerdag, hvor man er på vej til stranden for at have det sjovt.
Men alt i alt en dejlig sang der genskaber minder, i hvert fald hos mig.